dilluns, 28 de desembre de 2020

Burrotrek - 2 dies en burro per la falda dels Pirineus

Sou molts els que m’heu preguntat per aquesta activitats i teniu raó que potser podem dir que es tracta de l’activitat més original, diferent i divertida que hem fet els últims dos anys, tot i que sense que hi faltin les condicions que busquem en les nostres sortides:  naturals, saludables, enriquidores, en les que fem família.  En aquest cas hi afegíem la cura i respecte d’un animal ben estimat pels catalans i la orientació, perquè en molts moments, els mapes i GPS no van ser suficients per orientar-nos, però al final ens en vam sortir prou be.És una sortida que s’ha d’organitzar be, però per això cal mencionar a totes les persones i col.laboradors que van fer que, malgrat el Covid, tinguéssim un cap de setmana complert:
- la Denisse, propietària de BurroTrek 
- la gent de Can Salas, la casa rural on ens vam allotjar a Espolla
- la gent del Cafè la Fraternal d’Espolla

Us explico.  Fa anys vaig tenir una molt bona referència d’una activitat semblant, però pel que fos, vaig perdre la pista del contacte.  Fa unes setmanes, gràcies a les xarxes socials, BurroTrek em va trobar i quan ho vaig veure, de seguida vaig veure clar que seria una d’aquelles activitats que recordarem amb un somriure, tot i que no us enganyo, va ser intensa i vam acabar rebentats.

L’activitat que ens ofereix BurroTrek consisteix en el lloguer d’un ase per fer una sortida de senderisme llarga, en el que l’animal pot portar un nen.  En el nostre cas vam escollir la sortida de cap de setmana:  2 dies per la falda dels Pirineus, sense guia, amb allotjament a casa rural a Espolla.  Però a la seva pàgina web trobareu activitats d’un dia, de dos, de cinc, de set, de distàncies adaptables i es poden llogar tants burros com vulgueu, amb o sense guia.  La nostra ruta no es fa els mesos de mes calor, per això al setembre ens vam començar a moure i la vam acordar per a finals d’octubre.  Ens va fer un temps fantàstic.  Ni fred, ni calor, ni tramuntana!
La sortida de 2 dies consisteix en un total de 25km de senderisme per l’alt Empordà, amb uns 12 km d’anada i 13 km de tornada. Nosaltres vam escollir dormir a Espolla, a la casa rural Can Salas, on ens van tractar de primera i vam estar-hi la mar de be.   La gent del Cafè La Fraternal d’Espolla ens va fer un sopar per emportar boníssim (galtes i pollastre rostit, unes seques, patates rosses i una amanida verda).

La aventura comença dissabte ben d’hora.  Vam sortir de casa vora les 8h perquè havíem quedat amb la Denisse a les 10h al ranxo Burrotrek.  En arribar ens ensenya els animals que curiosos s’acosten a que els donem glans i aquí comença la relació família-ase, que s’estretarà a mesura que avança el cap de setmana.  Un cop la Denisse decideix quin és l’ase que millor s’adaptarà a la nostra ruta, ens ensenya a posar les flaçades, la sella, les alforges, a lligar-lo, a raspallar-lo, a netejar-li les peülles... la ruta sobre el mapa i el funcionament del GPS que ella també ens proporciona.  En fi, tot.  I es que per nosaltres és la primera experiència d’aquest tipus.

Primer contacte amb els ases de BurroTrek:Un cop ho tenim tot enllestit, comencem la ruta i ella i la seva petita ens acompanyen durant el primer kilòmetre per veure que ho tenim tot mes o menys controlat.  Ens acomiadem fins a l’endemà i ara si, el Yari, serà el nou company de ruta aquest cap de setmana.

Fer que l’ase no pari contínuament a menjar te la seva gracia, l’ànimal fa una mica el que vol i s’ha de tenir ma esquerra i fermesa per fer-lo anar per on tu vols.  Anem avançant kilòmetres.  Quan el nostre petit es cansa puja a llom de l’animal a estones.  Quan hi pujem el nen, el descarreguem d’alguna motxilla per no carregar-lo tant tot i que la Denisse ens ha dit que pot portar fins a 40 kilos.  

A l’hora de dinar passem per Sant Climent Sascebes i a la sortida hi trobem un banc i una font on donar-li aigua a l’animal i lligar-lo mentre dinem el pícnic que portem de casa. 
Després de dinar, continuem el camí, llarg però planer i agradable. A mitja tarda arribem a Espolla on hi tenim la reserva d’allotjament rural a Can Salas.  Descarreguem les alforjes del Yari i totes les flaçades, que es queden a la casa.  La mestressa ens dona la bateria que necessitarem per connectar el pastor elèctric del tancat on dormirà el Yari, que està en un prat a uns 500 metres de la casa.  Un cop hem deixat el Yari a lloc ens acomiadem fins l’endemà, tornem a la casa, passant pel Cafè la Fraternal per confirmar el que volem per sopar i que ho recollirem a les 8.  

La casa és gran, però estem sols, així que descans, dutxes i jocs de taula fins l’hora de sopar.  Estem cansats i demà ens toca la tornada, així que després del fantàstic sopar que ens hem pogut menjar a la cuina de la casa, a descansar i recuperar forces.

L’endemà al mati, després d’esmorzar i amb les motxilles carregades amb el pícnic que ens han preparat a la casa, tornem la bateria, respatllem be el Yari, col·loquem les flaçades, alforjes i ben encintat agafem el camí de tornada.  El camí d’avui comença amb una petita pujada pel parc natural de l’Albera.  Pel camí trobarem el menhir de la Murtra i el dolmen de Gutina, records de la cultura megalítica.  
Tot i que el camí de tornada és lleugerament mes llarg que el d’anada, anem mes lleugers ja que la relació amb el Yari ha millorat i ens comencem a conèixer els trucs.  Avui també dinem a Sant Climent Sascebes.  A mitja tarda arribem al ranxo, cansats però amb una altra bonica i divertida experiència a la motxilla que sovint recordem amb un somriure. 

Us deixo els links Wikiloc de les rutes del dia 1 i dia 2:
- Ruta dia 1.  Des del Ranxo fins a Espolla.  BurroTrek 1
- Ruta dia 2.  Des d’Espolla fins al Ranxo. BurroTrek 2

També us deixo la pàgina web de BurroTrek on trobareu tota la informació i el contacte de la Denisse https://www.burrotrek.com/
I la web de l’allotjament rural a Espolla, Can Salas.  https://www.cansalasespolla.com/

Si us animeu a fer una ruta, no dubteu a deixar-nos un comentari.  Ens agradarà saber com us ha anat.  Salut i que gaudiu la experiència!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada